Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій
КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
В наші часи можна почути безліч негативних висловлювань стосовно генетично модифікованих рослин, але ця галузь все ж таки має велике майбутнє. І хоч для більшості маніпуляції з генами – це щось на рівні неземних цивілізацій, та для нас студентів ІІІ курсу спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» це звична справа.
У жовтні минулого року розпочалась наша наукова робота у Інституті клітинної біології та генетичної інженерії НАН України. Упродовж трьох місяців ми здобули багато корисних навичок та не менш цікавих знань, ніж в університеті. Спочатку було трохи боязно зробити щось не так: побити посуд, неправильно приготувати поживне середовище, зламати pH-метр, але під пильним наглядом нашої магістрантки другого року навчання Наталії Жалій нам було набагато спокійніше і вдавалось уникнути помилок. І хоч інколи в нашому середовищі з меристемами проростають гриби, ми продовжуємо відточувати свої вміння.
Кожен з нас хоча б на хвилинку замислювався, ким хоче стати, або як обрати перспективну професію?. Після закінчення бакалаврату мені пощастило обрати одну з двох сучасних освітньо-професійних програм: «Фармацевтична біотехнологія».
І вже з вересня місяця, ми студенти-магістранти, почали плідну працю. Мені дуже сподобалось, що нам самим дозволили обрати майбутню тему нашого магістерського диплому. Так-так, вам не здалося – самим. Коли студенту випадає нагода знайти щось цікаве і цим займатися упродовж навчання – це є безцінним. Під час пошуку теми, мені було надзвичайно цікаво і приємно читати, що в сучасному світі розвиток фармацевтичної біотехнології не стоїть на місці в плані створення фармацевтичних засобів останнього покоління (вакцин, іммуномодуляторів тощо).
В світі існує багато важливих і цікавих професій: лікарі, політологи, юристи, вчителі... Всі вони надзвичайно корисні і потрібні. А Ви чули колись про біотехнологію? Чи замислювались Ви над тим, як багато вона дає нам для життя?
В першу чергу – це їжа: хліб, який ми їмо, сир, йогурти, вино і квас було б неможливо отримати без знань з біотехнології та мікробіології. Безліч ліків, антибіотиків і вітамінів, які щодня рятують тисячі життів ми отримуємо тільки завдяки мікроорганізмам. Доречі про мікроорганізми, саме вони – головні об’єкти біотехнології, наші вірні друзі і крихітні помічники, які роблять неоціненний вклад в життя кожної людини. Тому на нашій кафедрі студенти з I курсу вивчають будову, функції мікроорганізмів, а також як використовувати їх на практиці. Ледь не забула сказати, що безліч полів рослин, які ми щодня використовуємо в їжу загинули б, якби не добрива, що виготовляються за допомогою бактерій. Але для того, щоб розповісти вам всю користь біотехнологій, потрібно буде написати книгу.
Навчальний семестр підійшов до кінця, попереду Новий рік, і приємною згадкою для студентів 4 курсу стала дисципліна «Основи екобіотехнології», лектором якої є Красінько Вікторія Олегівна. Впродовж семестру студенти активно вивчали різноманітні методи біотехнології в забезпеченні захисту і відновлення довкілля. На кожному практичному занятті вони активно проявляли всі свої творчі здібності, щоб донести одногрупникам певні механізми, технології та обладнання, що використовуються для очищення ґрунтів, повітря, води, переробки органічних та неорганічних відходів та знешкодження забруднень. Серед форм донесення інформації мали місце виступи з презентаціями, відеоролики, різноманітні цікаві опитування і кросворди з заохочувальними призами.
Студенти спеціальності «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» групи ХЕ-3-13 по закінченню річного курсу дисципліни «Мікробіологія харчових продуктів» (лектор к.т.н., доцент Тетеріна Світлана Миколаївна) діляться враженнями.
Чим же цей курс був таким корисним для майбутніх експертів? З початку минулого семестру почалося загальне ознайомлення з дисципліною. Лекції, як для студентів харчової експертизи, були незрозумілі, але завдяки мультимедійному забезпеченню та старанням лектора складні теми ставали не складними. На лабораторних зайняттях ознайомлювалися з азами мікробіологічного аналізу. «Приборкання» мікроскопу було хоч і складне, але воно того варте. Перші спалахи спиртівки та самостійна спроба приготувати препарат «роздавлена» крапля завершилася успішно майже у всієї групи. Але якби складно не було, Світлана Миколаївна завжди пояснювала, що немає нічого страшного і складного.
21 грудня 2018 року на кафедрі БТМ відбулася ІІ атестація студентів-магістрантів, які навчаються за спеціальністю 162 «Біотехнологія та біоінженерія» освітніми програмами «Промислова біотехнологія» та «Фармацевтична біотехнологія» денної та заочної форм навчання.
Згідно Положення щодо виконання і захисту кваліфікаційних магістерських робіт на ІІ атестацію мали бути опрацьовані всі розділи кваліфікаційної роботи, включаючи Результати досліджень та їх обговорення та Висновки.
На розгляд комісії були представлені як експериментальні науково-дослідні магістерські роботи, так і кваліфікаційні роботи інженерного спрямування.
Не секрет, що грудень – тривожний період для більшості студентів, адже наближається сесія і вони повинні бути готові до найрізноманітніших випробувань. Одним з таких хвилюючих моментів для студентів-біотехнологів 4 курсу є захист курсових проектів з дисципліни «Основи проектування біотехнологічних виробництв», одного з основних видів самостійної роботи студентів, спрямованої на закріплення, поглиблення й узагальнення знань з усіх навчальних дисциплін професійної підготовки, який є базою для подальшої підготовки, написання й успішного захисту кваліфікаційного бакалаврського диплому.
При виконанні курсового проекту студент повинен був продемонструвати здатність до самостійної інженерної роботи: зібрати й обробити науково-технічну інформацію з теми; вивчити й критично проаналізувати отримані матеріали; систематизувати й узагальнити наявну інформацію у вигляді техніко-економічного обґрунтування необхідності випуску певного продукту мікробного синтезу; логічно обґрунтувати й сформулювати основні технологічні підходи до проектування схеми біосинтезу цільового продукту; розрахувати матеріальний баланс ділянки виробництва, розробити технологічну та апаратурну схеми, викласти опис технологічного процесу та грамотно підібрати і описати необхідні методи контролю.
Щороку на базі різних університетів України проводиться Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт, метою якого є підготовка фахівців нової генерації європейського рівня, формування у них знань і умінь дослідницької діяльності, для яких установлення на професійну майстерність є пріоритетною стратегією їх життєдіяльності. Основними завданнями конкурсу є: виявлення та розвиток обдарованих студентів, сприяння реалізації їх здібностей; стимулювання творчого самовдосконалення студентської молоді; популяризація досягнень науки, техніки та інноваційних технологій; залучення провідних вчених, наукових, науково-педагогічних працівників до творчої роботи з обдарованою молоддю.
На кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ відбувся І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія» та з галузі знань «Біологія». Після перевірки конкурсних робіт комісія у складі д.б.н. Тетяни Пирог, д.т.н. Віктора Стабніков, к.т.н. Юрія Пенчука та к.б.н. Оксани Скроцької визначила переможців.
Вже з вересня кілька завзятих студентів 3 курсу спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» старанно працюють на благо науки, покладаючи свій потенціал на відточування навичок та проведення власних досліджень на базі кафедри, адже вони поповнили ряди учасників студентського наукового гуртка «BIOTECH».
Так, не все вдається з першого разу, не завжди був отриманий бажаний результат, але скільки ж радості в тих захоплених очах можна побачити, коли дослід вдається, коли результат перевершує сподівання. Ці відчуття безцінні.
Під чітким керівництвом найкращих керівників та з влучними порадами науковців-старшокурсників наші початківці розпочали шлях до нових звершень та відкрили перед собою цікавий світ біотехнології.
Випуск магістрів. Лютий 2025 р.
Захисти магістрів. Грудень 2024 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2024 р.
Випуск магістрів. Лютий 2024 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р.
Посвята в студенти. Вересень 2023 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2023 р.
89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р.
Посвята в студенти. Вересень 2022 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2022 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р.
Посвята в студенти. Серпень 2021 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2021 р.
87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р.
Посвята в студенти. Вересень 2020 р.
On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р.
Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Вечір факультету. Жовтень 2019р.