Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій
КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
Нещодавно, з метою ознайомлення з освітніми нюансами вищої школи, в наш університет завітали гості з Фастівського академічного ліцею №2. На кафедрі біотехнології і мікробіології відвідувачів зустріла Тетеріна Світлана яка і ознайомила їх з перспективами навчання на біотехнолога у НУХТ.
Викладач змістовно та з натхненням розповідала майбутнім абітурієнтам про історію кафедри, багатий світ мікроорганізмів, фармацевтичні та біотехнологічні виробництва України, перспективи навчання на кафедрі і працевлаштування після отримання диплому біотехнолога. Гості, в свою чергу, із зацікавленням оглядали сучасні лабораторії кафедри де мали нагоду пересвідчитись в наявності всіх необхідних ресурсів для якісної підготовки кадрів для фармацевтичної та біотехнологічної галузей нашої держави.
Здавалося, ще тільки вчора вступав до аспірантури, аж раптом промайнув вже цілий рік невпинного навчання, сповненого кропіткою науковою працею та роботою на виробництві.
Так трапилось, що відразу після навчання в магістратурі я влаштувався на посаду інженера-технолога технологічної лабораторії Дослідного центру АТ «Київмедпрепарат». Цікаву роботу кидати аж ніяк не хотілося, але, в той же час, я ніяк не міг забути про бажання навчатися в аспірантурі, яке почало зароджуватись від самого початку виконання науково-дослідної роботи на базі кафедри біотехнології та мікробіології.
Попри значну кількість закладів вищої освіти України, вітчизняні компанії мають неабиякі проблеми з добором кваліфікованого персоналу, тому намагаються шукати «своїх» майбутніх працівників уже на студентській лаві, пропонуючи їм проходити практику на своїх виробництвах.
Один із способів підготовки молодих фахівців для майбутньої роботи на виробництвах – угоди про проходження практики із закладами вищої освіти. З одного боку – це можливість для виробничої компанії виростити фахівця, відібрати кращих, а з іншого – шанс для студентів під час практики ознайомитися з виробництвом зсередини, відчути соціальну місію компанії та долучитись, хоча б на короткий термін, до корпоративної культури підприємства.
Восени студенти-біотехнологи ІІІ курсу розпочали вивчати дисципліну «Генетика». Під час лекцій вони опановують теоретичний матеріал, а на лабораторних заняттях – практикуються реалізувати отримані знання. Нещодавно розпочався цикл робіт по вивченню дії фізичних та хімічних мутагенних факторів на клітини дріжджів. Студенти досліджували вплив на дріжджі різних доз УФ-опромінення та різних концентрацій нітриту натрію і вчились відбирати ауксотрофних мутантів з використанням методу відбитків. Що із цього вийшло дивіться на фото.
З 30 вересня по 4 жовтня 2019 р. на базі Тернопільського національного медичного університету ім. Івана Горбачевського проходив ХІІ Український біохімічний конгрес. До речі Іван Горбачевський – видатний український біохімік, який вперше у світі синтезував сечову кислоту з гліцину та передбачив, що білки складаються з амінокислот. У межах конгресу відбувся з’їзд Українського біохімічного товариства – однієї з найстаріших біохімічних організацій у світі. Біотехнологи кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ не залишились осторонь цієї визначної події, адже такий масштабний захід проводять раз на чотири роки.
В день святкування 135-ї річниці з Дня народження нашого університету ми отримали привітання від потужного флагмана фармацевтичної галузі ПАТ «Фармак».
Наш університет славиться своїми талантами і непересічними особистостями не тільки у харчовій галузі, але і у біотехнологічній та фармацевтичній. Адже перший випуск наших фахівців-біотехнологів в Україні відбувся ще в 1971 році. А на сьогодні біотехнологи – випускники НУХТ – успішно реалізовують себе на провідних підприємствах фармацевтичної галузі.
Кожен студент Національного університету харчових технологій має унікальну можливість зазирнути у далеке минуле своєї alma mater, відвідавши Музей історії НУХТ, що розмістився на третьому поверсі головного корпусу університету.
Цього року НУХТ святкує своє 135-річчя, отже має давню історію та може з гордістю пишатися значними професійними здобутками.
Скористалися можливістю вивчити становлення та розвиток університету і студенти-біотехнологи першого курсу разом із кураторами - доцентами кафедри екологічної безпеки та охорони праці Ольгою Євтушенко та Аліною Сірик. Першачки дізналися, що саме в нашому навчальному закладі у 1967 році вперше в Україні було здійснено набір на спеціальність "Біотехнологія". І що протягом тривалого часу на біотехнолога навчались лише в нинішньому НУХТ.
З самого дитинства я мріяла стати науковцем. Саме тому в школі особливо ретельно ставилася до вивчення хімії та біології. Логічним кроком на шляху до цієї мрії став вступ на спеціальність «Біотехнологія» (нині 162 «Біотехнології та біоінженерія») Національного університету харчових технологій. На той момент я, сором’язлива першокурсниця, не могла уявити, що через два роки на науковій ниві мене візьме під своє крило завідувач кафедри Тетяна Павлівна Пирог. Минуло ще чотири дуже насичених, деколи складних, деколи легких, веселих і цікавих роки. За цей час я одержала безцінний досвід роботи в мікробіологічній лабораторії завдяки співробітникам Інституту мікробіології і вірусології, навчилася оформлювати результати наукової роботи у вигляді статей, тез, презентацій та стендів, брала участь у Всеукраїнських олімпіадах з біотехнології та Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. Навчання на факультеті БТЕК під керівництвом вибагливої та мудрої Тетяни Павлівни навчило бути готовою до будь-яких складнощів, швидко та ефективно працювати, мислити як науковець та бути цілеспрямованою.
Поки за вікном осінь, яка остаточно не вирішилась з погодою на сьогодні, так і частина магістрантів ІІ року навчання ще у роздумах щодо свого найближчого майбутнього. Початок навчального року розпочався з практики, у кого на заводах, у кого на кафедрі біотехнології та мікробіології НУХТ. Серед останніх наша студентка групи ФБ-2-2М Наталія Петренко, яка продовжує виконувати дослідну роботу для дипломної магістерської роботи «Біологічні властивості поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017».
Після тривалого етапу культивування на різноманітних субстратах – очищений гліцерин, відходи виробництва біодизелю (технічний гліцерин), рафінована соняшникова олія та відпрацьована соняшникова олія після смаження різноманітних продуктів та виділення власне поверхнево-активних речовин настав час власне дослідження їх біологічних властивостей.
Випуск магістрів. Лютий 2025 р.
Захисти магістрів. Грудень 2024 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2024 р.
Випуск магістрів. Лютий 2024 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р.
Посвята в студенти. Вересень 2023 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2023 р.
89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р.
Посвята в студенти. Вересень 2022 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2022 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р.
Посвята в студенти. Серпень 2021 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2021 р.
87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р.
Посвята в студенти. Вересень 2020 р.
On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р.
Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Вечір факультету. Жовтень 2019р.